Praktijknieuws

Op deze pagina houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws binnen onze praktijk en nieuwe ontwikkelingen binnen het werkveld van de logopedie.


21 april 2017
 
Zing, gebaar en dans mee met het koningslied 2017 Okido van Kinderen voor Kinderen. Helemaal speciaal is deze versie ondersteund met gebaren, kijk (en zing en gebaar :) verder

13 april 2017763.jpg
 
Dat ‘babytoontje’ dat ouders gebruiken om met hun baby te ‘praten’, de meeste mensen ergeren zich er groen en geel aan. Toch moeten ouders vooral doorgaan met deze manier van spreken, zegt taalwetenschapper Brigitta Keij. Het helpt baby’s om snel hun moedertaal te kunnen leren. Vandaag promoveert Keij op dit onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Lees verder

24 maart 2017data10462270-b7a788.jpg
 
‘Migrantenkind kan op school niet zonder zijn moedertaal’ Kinderen van asielzoekers die eerst Nederlands leren, en dan pas de rest? Dat is een recept voor achterstand, zegt de taaldidacticus. Het is belangrijk dat asielzoekerskinderen op school ook in hun eigen taal leren. En niet alleen in het Nederlands, zoals nu veelal gebeurt. Dat staat in de ‘handreiking’ Ruimte voor nieuwe talenten die deze maandag gepresenteerd wordt. Het ministerie van Onderwijs en de PO-raad (de vereniging van basisschoolbesturen) hebben het boekje laten maken voor alle basisscholen in het land om te laten zien hoe je vluchtelingenkinderen het beste kunt opnemen en onderwijzen. Lees verder
 

6 maart 2017foto dag van de logopedie.jpg
 
Dag van de Logopedie vraagt aandacht voor slikproblemen. Niet naar een verjaardagsfeestje durven, omdat je bang bent dat je je in een stukje taart of een slok koffie verslikt. Elke avond spanning aan de keukentafel omdat je kind niet goed kan slikken en daardoor weigert te eten. Slikproblemen hebben grote impact, zowel bij kinderen als volwassenen. Veel mensen weten niet dat de logopedist kan helpen. Daarom staat de Dag van de Logopedie op 6 maart in het teken van slikproblemen. Lees verder


28 februari 2017Dorieke.jpg
 
Vanaf 1 maart komt Dorieke van Domburg ons team versterken, nieuwsgierig? lees verder We wensen Dorieke een prettige werktijd toe!
 

14 februari 2017Swingen-als-een-kangoeroe.jpg
 
Liedjesmaker en muziekdocent Jeroen Schipper komt weer met een gloednieuwe liedbundel: swingen als een kangoeroe. De 26 liedjes op de liedbundel kenmerken zich in originaliteit, humor, interactiviteit, aandacht voor muzikale ontwikkeling en variatie in muziekstijlen. Een mooie manier om o.a. taalontwikkeling te stimuleren. lees verder
 

24 januari 2017Zh580IaGYEGs66ME.jpg
 
Stappenplan voor ASS-kind met fors eetprobleem. Sommige kinderen met een autistismespectrumstoornis (ASS) hebben forse problemen met eten. Speciaal voor hen is het stappenplan ‘Stap voor stap, hap voor hap’ ontwikkeld. lees verder
23 december 2017
 
Vanaf 01-01-2017 is er een vacature bij logopedie Lombardijen, interesse? Lees meer

1 december 2016 - Opnieuw geslaagd voor de kwaliteitstoetsgeslaagd_3.jpg
 

Op 1 december 2016 heeft logopedie Lombardijen opnieuw de vrijwillige kwaliteitstoets gehaald. De kwaliteitstoets Logopedie geeft inzicht in de kwaliteit van processen, producten en diensten rondom de logopedie. Deze toets geeft bevestiging dat onze hoge kwaliteitsnormen conform de gestelde eisen zijn van de zorgverzekeraars. We zijn erg trots op het resultaat!


2 november 2016 - Tips voor het stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderenKentalis_1.JPG
 
Een groot deel van de kinderen tussen 2 en 4 jaar die moeite hebben met communicatie worden in deze periode aangemeld bij Kentalis. Hoe is het om taal te leren? Kijk door de ogen van een peuter in het volgende filmpje.

21 september 2016 - Voorlezen vergroot woordenschat van je kindvoorlezen_3.jpg
 
Voorlezen is niet alleen leuk, maar heeft ook een positief effect op de woordenschat van je kind. een kind van 7 jaar oud kent al gauw zo'n 5000 woorden. Uit onderzoek blijkt dat circa 80% van nieuwe woorden afkomstig is van lezen of voorgelezen worden. Klik hier voor het bijbehorende filmpje.

 4 juli 2016 - Vakantiespelletjes voor onderweg
vakantie_1.JPG
 
Spelletjes voor onderweg. in de auto zijn gemakkelijk verschillende, leuke (taal)spelletjes te spelen. Met deze spelletjes worden verschillende vaardigheden bij kinderen getraind waaronder de woordenschat of het geheugen. Kijk op deze website voor 31 leuke en leerzame spelletjes om kinderen makkelijk te kunnen vermaken in de auto / in de trein / in het vliegtuig / op de camping / in de hotelkamer enzovoorts.

31 mei 2016 - Stoppen met de speen: 10 tipsspeen_3_klein.JPG
 
Op een dag moet je kind afscheid nemen van zijn/haar speen. Is het een kwestie van weggooien of zijn er nog andere manieren om er vanaf te komen? 
 
Lees in het blad "Ouders van Nu" de 10 tips om te stoppen en waarom het belangrijk is om te stoppen. Klik hier voor het artikel. 

16 mei 2016 - Themabijeenkomst woordenschat en zins-ontwikkelingwoordenschat_2.JPG
 
Onze logopedisten ondersteunen ouders, kinderen en pedagogisch medewerkers!.
Tijdens speciale bijeenkomsten over het stimuleren van woordenschat, mondgedrag of eten en drinken zijn ouders met hun peuters welkom. Eerst wordt gespeeld/gewerkt met de peuters en daarna krijgen de ouders de gelegenheid om met de logopedist in gesprek te gaan. Zinvolle en leuke bijeenkomsten! 

23 april 2016 - Tekenen helpt bij onthouden van teksttekening_1.JPG
 
Het maken van tekeningen helpt het het onthouden van tekst, zo blijkt uit een nieuwe studie. Mensen onthouden een lijstje woorden makkelijker wanneer ze snel een tekeningetje van elk begrip maken. Als woorden alleen worden opgeschreven in een schrift, blijven ze minder goed in het geheugen hangen. dat melden onderzoekers van de universiteit van Waterloo in Canada. Lees hier het artikel of ga naar de website van de universiteit.

10 april 2016 - 

Voorleesexpress

 
De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. We stellen ouders in staat om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren – op hun eigen manier. Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Het gaat hierbij om kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en opgroeien in een taalarme thuisomgeving. De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel bij het gezin. De ouders krijgen handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en boeken een blijvende plek te geven in het dagelijks leven. Klik hier voor meer informatie.

3 maart 2016 - Europese dag LogopedieEUdag_1.png
 
Het thema "Dyspraxie" staat op 6 maart centraal op de Europese dag voor Logopedie. Mensen, vooral kinderen, met dyspraxie verwerken informatie niet goed. Dit leidt tot moeilijkheden in het spreken, motoriek en motorische vaardigheden. Klik hier voor meer informatie en een ervaringsverhaal.  

gesprekken_peuter_2.jpg27 februari 2016 - Tips voor gesprekken met peuters
 
Peuters kunnen al aardig kletsen en je vertellen wat er in hun omgaat. Met de 6 tips uit het online magazine "De leukste kinderen" worden de gesprekken met peuters nog leuker. Klik hier voor deze leuke tips.
In dit online magazine vindt u nog vele andere interessante weetjes over allerlei onderwerpen.

28 januari 2016 - Nieuwe locatie Hijkerveld 5 per 08-02-2016
 
Logopediepraktijk Lombardijen heeft nu een nevenvestiging binnen basisschool  de Toermalijn. Vanaf maandag  8 februari is Inge van Meulen werkzaam op deze nevenvestiging (klik hier voor meer info). Aanmelden kan direct bij de logopedist, telefonisch (010-4325745) of via de website.

voorlezen_2.jpg16 januari 2016 - Reageren op gebrabbel baby tijdens voorlezen sleutel tot taalontwikkeling
 
Baby’s maken meer spraakgeluiden tijdens het voorlezen dan als ze spelen met speelgoed. Dit stim
Lees het gehele artikel in Vakblad Vroeg.uleert de taalontwikkeling, omdat moeders beter reageren op dit gebrabbel dan tijdens andere activiteiten met hun kind.

9 januari 2016 - Stichting DownSyndroon organiseert themaochtend in Gezondheidscentrum Beverwaard
 
Op zaterdag 13 februari tussen 10 - 12 uur organiseert de Stichting DownSyndroom in het Gezondheidscentrum Beverwaard een baby-peuterochtend. Op deze ochtend kunnen vaders, moeders (opa's, oma's enz) andere ouders van het Downsyndroom van dezelfde leeftijd leren kennen of weer bijpraten. Broertjes en/of zusjes zijn natuurlijk van harte welkom. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Klik hier voor meer informatie. 

13 december 2015 - Kindergebaren met Lotte & Max
 gebaren_2.JPG
Spelenderwijs leren kinderen gebaren waardoor ze al kunnen communiceren nog voordat ze kunnen praten. Al vanaf 7 maanden kunnen baby's -horend of niet horend- leren gebaren! Lotte & Max leren kinderen de basis-gebaren, waardoor ze zich beter kunnen uiten. Een leuke manier om samen een hechte band op te bouwen en de taalontwikkeling te stimuleren. Kijk samen met je kind naar dit vrolijke, makkelijke programma en leer samen.
 
Voor meer informatie - Zie filmpje "Kindergebaren".

24 november 2015 - Afscheid van de speen
 speen_2.JPG
Het afwennen van de speen doe je in stapjes. Begin het afbouwen vanaf een half jaar door de speen minder vaak aan te bieden. Geef de speen steeds korter en alleen als je baby verdrietig is en niet af te leiden is. Vanaf een maand of negen adviseren wij als je baby slaapt de speen weg te nemen. Dit doe je eerst alleen voor de nacht. Daarna breid je het uit naar het middagslaapje. Vervolgens geef je overdag geen speen meer. De speen kan dan nog gebruikt worden om rustig in slaap te vallen, bouw dit ook rustig (maar uiterlijk voor het tweede jaar) af. 
 
Voor meer informatie - Zie artikel en filmpje in "Groter groeien"   

5 november 2015 - Vroege interventie belangrijk om blijvend stotteren te voorkomeninterventie_stotteren-2.JPG
 
De ernst van stotteren heeft bij jonge kinderen geen invloed op hun levenskwaliteit, maar bij volwassenen wel. Daarom is het belangrijk om stotteren op jonge leeftijd te behandelen.
 
Voor meer informatie - Zie artikel in Vakblad Vroeg

27 oktober 2015 - Direct verband tussen mondbeweging baby en geluidperceptie
 vroeg.JPG
Baby’s blijken klanken beter te kunnen onderscheiden als zij hun tong vrij kunnen bewegen. Als baby’s naar iets luisteren, gebruiken ze namelijk niet alleen hun oren maar ook hun mond. Onduidelijk is nog hoeveel tijd zij per dag nodig hebben voor oefening zonder speen of duim in de mond. 
 
 Voor meer informatie - zie artikel in Vakblad Vroeg (Signaleren & vroeghulp bij ontwikkelingsstoornissen)

7 t/m 18 oktober 2015 - Kinderboekenweek
kinderboekenweek_7.jpg
 
Tijdens de jaarlijkse kinderboekenweek staat lezen voor/door/met kinderen centraal. Dit jaar is het th
ema 'raar maar waar', op deze website staat meer informatie over activiteiten en boeken voor verschillende leeftijden. 
 
Zing en dans je graag? Doe dan mee met de hit van Kinderen voor Kinderen 'Raar maar waar' (Youtube
).
 
Bij de logopedist mag je je raarste waarheid bespreken, klik HIER om er een te zoeken. Jouw logopedist vindt DEZE bijvoorbeeld heel leuk !

 5 t/m 11 oktober 2015 - Week van de opvoeding
spaghetti_2.jpg
 
Aan tafel gebeurt er veel als het over voeden en opvoeden gaat. Mag uw kind bijvoorbeeld van tafel als zijn bord niet leeg is? En moet de smarthphone uit? Is aan tafel eten met elkaar wel zo belangrijk?
 
CJG IJsselmonde organiseert een  ontmoeting met professionals tijdens de maaltijd aan tafel. U ontvangt gratis een driegangenmenu van stellingen onder het genot van een heerlijke ochtendmaaltijd.
 
Ontmoet op 8 oktober van 09.00 - 11.15 uur jeugdverpleegkundigen, (ortho)pedagogen en ouders, verzorgers, opa's en oma's en een van de logopedisten van Logopedie Lombardijen in basisschool Het Open Venster, Catullusweg 1-14, Rotterdam. Voor  kinderopvang is gezorgd.
 
Voor meer informatie of aanmelden kunt u bellen met 010- 20 10 110 .     Zie ook deze website

Bedrijpend_lezen.JPG
 
11 september 2015 - Oefenen van begrijpend lezen
 
Informatief filmpje over het oefenen van begrijpend lezen. De besproken technieken worden in de klas gebruikt en kunnen ook thuis worden gebruikt, de tips zijn voor kinderen uit groep 6-7-8. 

27 augustus 2015 - logopedist voorkomt stemproblemen bij leraren.

Veel leraren krijgen in de eerste school weken na de vakantie last van hun stem. Soms is het zo erg dat ze hun stem kwijt raken en zich ziek moeten melden. Een logopedist als "stemcoach" kan deze problemen voorkomen. Lees het volledige artikel.


23 augustus 2015 - Wat is schooltaal ?

Schooltaal_2.JPG

Schooltaal: Wat is het verschil tussen de taal die je thuis spreekt en de taal die op school wordt gesproken?

Klik hier voor een korte uitleg middels een informatief filmpje.


 10 juli 2015 - Vakantietip (1)

bereslim.jpgEven niets te doen tijdens de vakantie? Klik op deze link en krijg 3 weken gratis toegang tot de "Bereslim" digitale prentenboeken. Uren van plezier voor de kinderen en ook nog leerzaam. Veel plezier en een prettige vakantie van het logopedie- team!


01 juli 2015 - Informatie over taalontwikkeling met korte test!

sneltest_1.png

Kinderen leren praten op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Voor ouders kan het lastig zijn om te beoordelen of de spraaktaalontwikkeling van hun kind wel op niveau is. In dit onderdeel krijgt u informatie over wat uw kind op een bepaalde leeftijd zou moeten kunnen zeggen. En door de vragenlijst in te vullen krijgt u een globaal beeld van de minimale spreekprestaties, het taalbegrip en de vertelvaardigheden van uw kind. Snel test Kind en Taal 


20 juni 2015 - Meertalige kinderen communiceren effectiever

Kinderen die opgroeien in een meertalige omgeving, hebben betere communicatieve vaardigheden dan kinderen die maar één taal om zich heen horen. Dat komt doordat ze zich beter in de ander kunnen verplaatsen. Zie voor meer informatie het betreffende artikel in Vakblad Vroeg.


09 juni 2015 - TaalontwikkelingsstoornissenTOS_start_klein.jpg

In deze animatie worden de signalen van een taalontwikkelingsstoornis bij basisschoolkinderen uitgelegd. Hoe herken je een taalontwikkelingsstoornis en waar moet je op letten bij je kind? Hoe praat een kind met een taalontwikkelingsstoornis? Klik op het plaatje en bekijk de animatie!  


26 mei 2015 - Digitale prentenboeken bewezen effectief

Digitale prentenboeken kunnen een significante bijdrage kunnen leveren aan verhaalbegrip en expressieve woordenschat. Dat concludeert Marian Verhallen van de Universiteit Leiden in haar proefschrift over het onderzoek naar Bereslimme Boeken. Ze deed onderzoek naar het effect van multimediale toevoegingen aan prentenboeken op de leesontwikkeling van jonge kinderen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. Ze stelt dat kinderen met een taalachterstand hun woordenschat met 600 woorden per jaar kunnen uitbreiden wanneer ze twee keer per week een digitaal prentenboek 'lezen'. Klik hier voor voorbeelden.

 

Tijdens de jaarlijkse kinderboekenweek staat lezen voor/door/met kinderen centraal. Dit jaar is het thema 'raar maar waar', op deze website staat meer informatie over activiteiten en boeken voor verschillende leeftijden